Forført av bilprodusentene

Bilprodusentene bruker concept stores for alt de er verdt for å bygge egen merkevare i de større byene nedover i Europa. La deg gjerne forføre om du har muligheten til å gå innom, men ikke mist hodet.

Her hjemme kan man fort få inntrykk av at det er en slags konkurranse om å ha den nyeste bilbutikken, med de største glassfasadene, de blankeste gulvflisene og de dyreste, spesialdesignede sofaene. Alt i henhold til krav fra bilprodusentene og med begrunnelse ”merkevare”. Som oppegående forbrukere har vi også for lengst skjønt at det er vi som betaler for dette.

Concept Stores
I de større byer i Europa som Paris, London og Milano kan noen bilbutikker kanskje fremstå som ganske enkle, men produsentenes concept stores i de samme byene er langt fra enkle. Ta Paris. I løpet av en rusletur nedover paradegaten Champs Elyssés ser du flere av dem. De franske merkene er der selvsagt. På L’Atelier Renault kan du få et innblikk i produsentens visjoner og vyer. Gjerne interaktivt og på en måte som passer for hele familien. Slik kan det bli konsensus og familiefred rundt bilvalget. Se Renaults fremtidsmodeller, og hvorfor ikke spise lunsj i den utmerkede restauranten på mesaninen med det samme, samtidig som du inntar mer av atmosfæren ved stedet. Litt lenger opp i gaten lar Peugeot deg få vite alt du ønsker og mer til om deres stolte tradisjoner med utstilte gamle biler i tidsriktig miljø, bare noen få skritt unna konseptbiler fulle av fristende avant garde tanker om fremtiden. ”J’aime ma Peugeot” – jeg elsker min Peugeot –  forteller en av 1930-tallets blonde skjønnheter oss, fra en metallplakett plassert i en stor glassmonter uten så mye som et fingeravtrykk, til tross for tusenvis av besøkende hver dag.

L'Atelier Renault i Paris

L’Atelier Renault i Paris

J'aime ma Peugeot - concept store Paris

J’aime ma Peugeot – concept store Paris

At Mercedes har en stolt fortid innen racing og at deres performance modeller i dag går under sub brandet AMG er du ikke i tvil om etter en tur innom 118 Champs Elyssés.

Mercedes concept store  i Paris

Mercedes concept store i Paris

For at du ikke skal glemme alt det positive du har opplevd har du rikelig anledning til å kjøpe med hjem en pepperkvern fra Peugeot, eller kanskje en skikkelig Mercedes-koffert hadde passet bedre? Et par sko kanskje? Utvalget er rikt og tilpasset ulik tykkelse på lommeboken. Noe for junior finner du også. Han skal jo også tross alt kjøpe bil en dag han også. Eller hun. Get’em young and keep’em long, som det heter seg.

Wow-opplevelser
Det er ikke tilfeldig hvor disse konseptbutikkene ligger. Vis a vis berømte Ritz hotell i London har Audi funnet plass til Audi City store. Et av 20 planlagte digitale showroom hvor de legger mye ned i å gi urbane, prospektive kunder en interaktiv opplevelse – en wow-opplevelse – de vil huske lenge. I alle fall lenge nok til at de rekker å kjøpe en bil. Ikke der og da, kanskje, men snart. Gulv til tak og vegg til vegg skjermer lar deg se i virkelig størrelse den bilen du konfigurerer der og da. Snu den rundt, åpne dørene, om du vil. Virtuelt selvsagt.

Er du i motebyen Milano så ta gjerne turen innom Mercedes Visionary Store, sentralt i byen og med høy wow-faktor. ”Dressed to impress” er den, og det gjør den.

Kontrast
Opplevelsene kan trygt sies å være noe annet enn å sparke i dekkene, få en brosjyre i den ene hånden og maskinkaffe i den andre hånden hos en vanlig forhandler. Alt av en provisjonsbasert selger som forteller deg at akkurat denne bilen passer utmerket for nettopp ditt behov, og ikke legger skjul på at han mer enn gjerne gir deg et konkret tilbud før han slipper deg ut døren.

Behold hodet
Mer merkevarebygging, mindre hardsalg, er hva concept stores tilbyr. Jeg synes det er flott med concept stores. Bil er et herlig irrasjonelt valg, i mine øyne. Men det kan ikke bare være impuls heller, ikke som en flaske cola fra kjøledisken. Bil krever også et godt innslag av fornuft. Om du skal være virkelig fornøyd over tid må du velge det du virkelig vil ha, innenfor de økonomiske rammene du har, rimeligst mulig. Da du må vite hva som er tilgjengelig, og hva det koster.

Det finnes rundt 4000 bilmodeller og varianter å velge blant her i landet. Nye modeller kommer hele tiden. Vi har analytikere på heltid som følger med på bevegelsene i markedet. Det sier noe om hvor krevende det er, men vi må det. Fordi det er et viktig grunnlag for hele forretningsdriften vår å kunne rådgi deg ikke bare på hva som er økonomisk best for deg, men også på hva som finnes i markedet og som passer det du ønsker deg. Det er ytterst sjelden at noen har god nok oversikt til å virkelig kjenne til alternativene, er vår erfaring.

La deg gjerne forføre av bilprodusentene, men ikke mist hodet. Dét kan bli dyrt.