Tøffe tider for europeiske bilprodusenter, bra for deg

Fra Autostadt. Foto: Autostadt GmbH

Fra Autostadt. Foto: Autostadt GmbH

Den globale bilproduksjonen har aldri vært større enn i fjor, men det gjelder ikke Europa. 84 millioner nye biler rullet ut av verdens bilfabrikker. Det er ny rekord, men i Europa gikk mange fabrikker på ”halv fart”. Det skal du som forbruker være glad for.

Europa som bilprodusent vil nok komme tilbake i en ny og bedre utgave av seg selv, men akkurat nå er det er egentlig ikke overraskende å høre det som Fords toppsjef Allan Mulally annonserte i sommer. Ford ser for seg at Kina kan bli en eksport-hub for selskapet. Og han legger rundt 30 milliarder kroner på bordet – som en start – for å vise ta han mener alvor. Det er en grunn til at Kina er blitt kalt ”verdens fabrikk”.

Designet ”der du liker det”, produsert i Kina
Mac’en jeg skriver dette på, mobiltelefonen ved siden av, joggeskoene i skapet, hurtigmikseren på kjøkkenet – alt er kjente europeiske og amerikanske merker, made in China.

Vestlige bilprodusenter investerer tungt i Kina. Produksjonen av vestlige merker i landet øker – mens mange av de samme merkenes fabrikker i Europa har stor uutnyttet kapasitet. Verst stilt er volumprodusentene. Ford, Peugeot, Citroën, Opel, Fiat.

Som et eksempel annonserte Fords europeiske sjef Stephen Odell i sommer at selskapet stenger tre fabrikker i løpet av neste år. Den europeiske bilindustrien som helhet har kuttet årlig produksjonskapasitet med opp mot to millioner biler allerede, men trenger å kutte ytterligere fire millioner. Først da vil kapasiteten stemme sånn noenlunde med etterspørselen, som i år ventes å bli på rundt 13,5 millioner biler, kunne Ford-sjefen fortelle. Topplederne for andre merker har kommet med liknende uttalelser tidligere.

Fabrikkene som produserer premiummerker som for eksempel BMW og Porsche går det bedre med.

Krisen i bilindustrien som fulgte med finanskrisen håndteres for øvrig helt ulikt i USA. Obama-administrasjonen støttet – og reddet – deler av amerikansk bilindustri fra konkurs, men satte som en betingelse for støtten at de fabrikkene det ikke var behov for ble lagt ned. I Europa har det vært eksempler på at politikerne setter som betingelse for støtte at fabrikkene ikke legges ned. En politikk Fiats toppsjef Sergio Marchionne påpekte og advarte mot allerede i 2009. Storpolitikk, og stor forskjell i politikk, her altså.

Styrke gjennom motgang
Men om europeisk bilindustri nå går på halv fart i en tid hvor verdens bilproduksjon aldri har vært større skal de ikke avskrives av den grunn. Bilindustrien i Europa har vært nede for telling før, og reist seg. På begynnelsen av 1900-tallet måtte du kjøpe engelsk produsert bil om du skulle ha noe som var skikkelig. På 1970-tallet var britisk bilindustri nærmest død. Selvmord, vil mange hevde, men det er en annen historie. I dag, i Sunderland i England ligger en av verdens mest effektive bilfabrikker. Engelske bilarbeidere slår nå sine franske kollegaer ned i støvlene i produktivitet, og selv tyskerne må bite i gresset etter det jeg har fått med meg. 80 % av produksjonen i Sunderland går til eksport. 460.000 biler ble produsert der i fjor og i år ser det ut til at over 500.000 biler vil rulle ut av fabrikkportene.

Parkert etter hverandre vil de strekke seg fra Lindesnes i sør og nesten frem til Nordkapp i nord. Det vil i så fall være første gang noensinne at en engelsk bilfabrikk produserer mer enn en halv million biler i et kalenderår.

England har gjenoppstått som en sterk, bilproduserende nasjon, ser det ut til. Denne gangen er det på kontinentale Europa at de store problemene nå ligger.

Europeisk innovasjon
Ennå har vi ikke sett europeiske merker produsert i Kina og solgt i Europa, men det vil nok komme. Prinsippet er velkjent og europeiske merker produsert i Thailand, Tyrkia og Brasil har vi sett før.

Nå er det ikke noe kvalitetsstempel, i alle fall ikke ennå, at et produkt er produsert i Kina. Derfor tror jeg vi vil se mange løsninger á la den Apple har valgt på baksiden av iPhone – ”Designed by Apple in California. Assembled in China”. Det første lukter det innovasjon og spenst av. Det siste lukter lave kostnader.

Spenstig er for eksempel Volkswagen konsernets ”Autostadt” – bilbyen. To millioner mennesker finner årlig veien dit, mange av dem for å hente sitt nye Volkswagen-produkt i et av de to 60 meter høye glasstårnene, og for å ta en tur rundt i fabrikken der den nye bilen deres ble produsert. Dermed er bilkjøpet innovert opp til en opplevelse og noe vi synes vi – rett eller galt – fortjener i vårt selvrealiserende samfunn. Et eksempel på at vi kan velge mellom Kina-lave kostnader og ren funksjonell nytte, eller europeiske kostnader og en opplevelse på et høyere nivå.

Bra for deg
Overkapasitet i Europa og flytting av produksjon til lavkostland virker i retning av lavere priser. Og det er nettopp derfor du som forbruker skal være glad for denne utviklingen. Jobber, eller jobbet, du i en bilfabrikk så er det selvsagt veldig annerledes, men det gjør du neppe om du bor i Norge.