Hva det egentlig koster å ha bil

VW UP! til samme pris som en kaffe latte om dagen? Foto: www.volkswagen.no

VW UP! til samme pris som en kaffe latte om dagen?
Foto: http://www.volkswagen.no

Ikke la deg lure til å tro at du kan kjøre en ny bil til prisen av en kaffe latte om dagen, uansett hva reklamen foresøker å få deg til å tro. Det kan fort koste det dobbelte, men også det er antakelig mye mindre enn hva du trodde det kostet.

Det er ikke det minste rart om en ”vanlig” bilist blir litt forvirret. Den ene dagen kan hun lese selskaper, som for eksempel vårt eget LeasePlan, fortelle om verditap i flerfoldige titusenkroners-klassen, minst, hvert år for en alminnelig bil. Den neste dagen leser hun at den ikke koster mer enn en kaffe latte eller to om dagen.

Færre vil eie
Det er blitt ganske mange som velger å ikke eie bilen de kjører. De leaser den i stedet. En gang var leasing nærmeste synonymt med firmabiler, firmabilflåter eller store direktørbiler. Ikke lenger. Om lag hver sjette nye bil du ser på veien er antakelig leaset. Mange små firmaer og privatpersoner tenker nå at det er det å kunne bruke bilen som er viktig. Eie-delen er kanskje like mye bryderi som noe annet.

Slik sett følger bil trenden i andre deler av samfunnet. Hvorfor kjøpe musikk, tenker mange? Når du for en hundrelapp i måneden kan høre på så mye du vil av hva du vil gjennom Spotify eller Wimp. Mange synes det kan være greit å slippe å ha en hel haug med CD’er fra flere år tilbake i stua. Særlig de du ikke lenger hører noe særlig på.

Hva det koster
Så hvor mange kaffekopper, eller norske kroner, koster det da å kunne bruke bilen som du vil, men ikke eie den?
La oss ta et eksempel.
I sommer kjørte Volkswagen en artig kampanje  – med en hare, om noen husker den – hvor budskapet var at en dagsleie på kr 35,- gav deg en Volkswagen Up! Smarte løsninger, lave avgifter og gunstig finansiering skulle gi deg en dagsleie på kr 35,-, i følge reklamen.

Det første poenget her er at en dagsleie på kr 35,- ikke sier noe særlig. Jeg kan godt leie deg en bil for 50 øre dagen – hvilken som helst bil! Eller 500 kroner dagen. Det er akkurat det samme for meg. Forutsatt at du betaler en passende forskuddsleie.

Og rett nok, litt lenger ned annonsen står den lille skriften om gjennomsnittelig årsleie på kr 24.311,- osv. Deler du det på 365 dager i året kommer du til kr 67,- dag. Og det er jo heller slett ikke ille for en ny bil. En liten bil med begrenset utstyr, men likevel.  Bare husk at det er kostnadene for å ”ha” bilen. Selvsagt vil du bruke bilen, ikke bare ha den stående, og da koster det mer.

Tilleggene er der
Så er det jo alltid noe i tillegg. Hvor mye du bruker i diesel eller bensin kommer i tillegg. Og om du bulker eller riper opp bilen, vel, det vil også koste deg noen kaffekopper. Forsikring, jo da. Service også. Husk å spørre om vinterdekk er med.

Hva koster det meg egentlig, da, vil du sikkert vite? TCO – Total Cost of Ownership – som det heter på fasgspråket. Vårt anslag er om lag 120 kroner dagen, om du er en gjennomsnittskvinne/mann.

Billigere enn du trodde?
Så da er vi der. Velger du en liten bil, men lave avgifter så kan du slippe ganske rimelig unna det. Selve bilen kan du få finansiert til en dagsleie som med forskuddsleie ligger på, ikke 35 kroner, men la oss si rundt 70 kroner. Og det er også billig, synes vi.

At det ikke blir mer enn et par kaffe latte ut av det sier vel også noe om prisen i byens kaffebarer.