Årets mest spennende firmabiler – og hvordan en kan bli din

vwtiguan

Nye VW Tiguan kommer i mai. Foto: Volkswagen

Har du tenkt å bytte leasingbil i år bør du allerede nå finne ut hva som kommer av nyheter i 2016. Audis lille Q1, Volvos store V90, og 134 andre. Vi har plukket ut de mest aktuelle.

Tre sider tettskrevet tabell dumpet ned på skrivebordet mitt på årets første arbeidsdag. En kollega mente jeg burde ta den med hjem, og kose meg med oversikten over de 136 mer eller mindre nye bilmodellene som kommer på markedet i 2016. Selv om vi her på huset er over gjennomsnittet interessert i bil kan det være vanskelig å hele tiden huske hva som kommer når, og hva som er nytt. En tabell er nyttig. Med en smule innlevelse i forhold til hva som ligger bak de 136 nye bilmodellene blir den heller ikke det minste kjedelig, om noen skulle tro det.

Timing er nøkkelen
Et lite dusin av nyhetene vil bli bestselgere (tror vi) og få lang leveringstid, en håndfull vil bli utsolgt fra fabrikken og få enda lenger leveringstid, mens andre er for spesielt interesserte.

Om du skal bytte leasingbil i år ønsker du sikkert at din nye bil er klar samtidig med at den gamle skal leveres inn. Det er det ingen selvfølge at den er. Kommer kanskje den nye modellen du aller helst vil ha noen måneder etter at du skal levere inn den gamle bilen? Eller er det lenger enn lang leveringstid? Da bør du finne det ut nå, se på hvilke av de 136 nyhetene som er mest aktuelle for deg, reservere den du ønsker i tide og eventuelt avtale forsinket tilbakelevering av den gamle bilen om det er nødvendig.

Hvilken kundetype er du?
Når det er noen måneder igjen av leasingkontrakten kontakter vi kundene våre for å avtale tilbakelevering av bilen og bestilling av eventuell ny bil.

Noen av kundene våre gir et enkelt svar av typen: «Ja, jeg tar en til, maken til den jeg har nå, og, ja, den skal være «sort» denne gangen også». Så lenge alt fungerer som det skal er de lite opptatt av bil. De har det enkelt. Vi andre lider valgets kval. I tillegg til de nevnte 136 modellene kom det jo 136-ish nye modeller også i fjor.

De utvalgte
For å gjøre det enklere for deg har vi har plukket ut noen aktuelle firmabiler, pluss et par som er mest for de spesielt interesserte.

Hvorfor er det så mange store SUV’er, og så få små, må Audi ha tenkt da de skapte kompakt-SUV’en Q1. Den kommer i oktober og absolutt verdt å se nærmere på. Har du en litt slankere lommebok så hvorfor ikke se på nye Ford Ecosport – en Fiesta-basert SUV. Sverger du til at større er bedre bør det være solid trøst i den mye større Audi Q5 som kommer ny i desember.

BMW har blitt et av Norges mest populære bilmerker. 330e plug-in modellen som kommer i mars kan være akkurat det 3-serien trenger for å holde på sine mange kunder. Den i seg selv nye 2-serien får 225xe plug-in hybrid samtidig. Også den allerede i mars. Vit at du er langt fra førstemann i køen om du bestiller nå.

Toyota har, i motsetning til de fleste andre, ikke troen på plug-in hybrider og deres nye RAV4 Hybrid mangler derfor plug-in muligheten. Det er likevel absolutt en bil å regne med.

Om du er avant garde i bilvalget ditt kan du i stedet sjekke nærmere ut Toyota Mirai eller Honda FCV. Begge produsentene har stor tro på hydrogenelektriske – brenselcelle – biler og begge kommer med sine nye hydrogenmodeller mot slutten av året. En lovende teknologi etter vår mening, men omtrent så langt unna «mainstream» som du kan komme. Foreløpig

Synes du hybrider er for de konservative, men at hydrogen blir litt for spenstig kan kanskje den batterielektriske SUV’en Tesla Model X være et alternativ. Den kommer i april, med såkalte falkevingdører, og en venteliste som er lenger enn du nok setter pris på. Se en kort YouTube demo av dørene her.

Mainstream er derimot Fords bestselger Galaxy 4WD – eller All Wheel Drive som Ford kaller det. Dette er bilen for deg som trenger god plass. En annen bil vi har tro på er Volkswagens nye Tiguan. Den har i flere år vært en av Norges mest solgte SUV’er og det tror vi den vil fortsette med å være. Kommer i mai.

Henger du med på utviklingen?
En rask skanning av tabellen avslører at et drøyt dusin av de nye modellene havner i kategorien «ny teknologi». Batterielektriske biler, plug-in hybrider og til og med hydrogenelektrisitet er alle på listen over biler som skal lanseres i år. Særlig plug-in hybridene bør du være oppmerksom på. Det kom flere gode slike modeller i fjor og flere kommer i år. Som vi har skrevet tidligere kan nettopp plug-in hybridene være det beste valget for mange. Svært gode priser og månedsleier, høy motoreffekt og gode miljøegenskaper veier tungt på plussiden gjør at vi gir denne biltypen en klar anbefaling. På minussiden noterer vi oss at bagasjeromplassen er litt mindre enn for standardversjonene.

Vi tror 2016 blir året da plug-in hybridsalget «tar av». Hvorfor skulle det egentlig ikke gjøre det?

Etter hvert som folk får med seg at momsen på leasing av elbiler er fjernet frem til ut 2017 tror vi at også elbillease er noe vi vil se en økning på i 2016. Bare vær obs på at hva som skjer i 2018 er uvisst.

Bilmarkedet endrer seg raskt så du blir veldig fort utdatert om du ikke følger med.

De andre
Faren ved å plukke ut noen biler er at andre faller utenom. Synes jeg ikke Volvo S90 er en flott bil? Nye Mercedes E-klasse? DS4? Mini Clubman 4×4 eller Kia Sportage? Jo, flotte biler alle sammen. På hver sin måte. Selv har jeg en Mini hjemme i garasjen. Min tabellproduserende frankofile kollega synes DS4 er nesten gudommelig. (DS uttales déesse på fransk, og betyr gudinne). Denne bloggen handler likevel ikke om våre private favoritter, men om hva vi i LeasePlan ser som de mest spennende firmabilene. Om du leter etter din egen favoritt er et godt sted å begynne bilnorge.no sin utmerkede lanseringskalender.