Paris-avsløringer blottlegger

Tall sluppet fra Peugeot/Citroën sitt hovedkontor i Paris blottlegger en hel bilbransje. For første gang innrømmer en bilprodusent offentlig at bilene bruker vesentlig mer drivstoff enn oppgitt. 30 – 50+ % mer, viser de første tallene.

Det var det velinformerte bransjemediet Automotive News Europe som slo opp nyheten for en drøy uke siden. Produsentene har utnyttet regelverket maksimalt og fått frem kunstig lave forbrukstall, noe som har spart de for store avgifter. Samtidig har de visst utmerket godt at tallene de oppgir ikke er i nærheten av bilenes reelle forbruk. Alle i bransjen har visst det, men nå kommer innrømmelsen offentlig. Paris-avsløringene avdekker ikke noe ulovlig på noe vis, men det er neppe noe bilindustrien skal være særlig stolt over.

Panama-Paris
Paris-avsløringene for bilbransjen blir litt som Panama-avsløringene for DnB. Banken har etter det vi vet ikke gjort noe ulovlig ved å føre penger inn i skatteparadis. Bilprodusentene har heller ikke gjort noe ulovlig ved å føre kundene inn i forbruksparadis.

Ikke ulovlig, men umoralsk.

PSA viser veien
PSA-gruppen med merkene Peugeot, Citroën og DS gjør nå det riktige.

Før sommeren vil de oppgi reelle forbrukstall for 30 av sine biler. For å vise at de mener alvor har de allerede sluppet tallene for tre bilmodeller: Peugeot 308, Citroën Grand Picasso og DS3. Alle med 118 HK 1,6 liters dieselmotor og manuelt gir. Resultatene viser at bilene bruker 30 – 40 % mer enn hva som er oppgitt i de offisielle målingene.

Det er tøft gjort av PSA, når alle konkurrentene – på papiret – bruker mye mindre.

Vive la France, vive PSA
PSA har jobbet med den europeiske miljøvern- og lobbygruppen Transport & Environment for å få frem en protokoll for hvordan man skal teste reelt forbruk: Vanlig kjøring på vanlige offentlige veier rundt Paris, oppover og nedoverbakke, med passasjer og bagasje og med bruk av airconditioning. Under den felles PSA/T&E-testen brukte en Peugeot 308 0,5 liter/mil, eller 56 % mer enn de oppgitte 0,32 liter.

Bekrefter
Tallene og åpenheten som Peugeot, Citroën og DS nå viser kommer for oss i LeasePLan som en bekreftelse på våre egne målinger. Vi har fra tid til annen presentert offentlig tall som viser hva våre kunder faktisk bruker av drivstoff. Tall som har gitt store oppslag i media som VG og Finansavisen, og kraftige verbale skyllebøtter fra bilprodusenter – fordi vi kunne være så frekke å antyde at deres biler brukte mer drivstoff enn de offisielle tallene.