I fjor skulle alle ha elbil, så skjedde dette

electric_car

Diesel var for få år siden bilkjøpernes favoritt. Så ble elbiler den nye favoritten, men nå faller for også elbilsalget, viser tall fra Opplysningsrådet for Veitrafikken. Spesielt én ny teknologi tar over, og mer enn firedobler salget.Det er et skikkelig tekno-race under panseret på bilene om dagen. Utviklingen går raskere og raskere.

9 av 10 bilkjøpere valgte bensin i 2001. I 2007, ble avgiftene lagt om og to år senere, i 2009, valgte 3 av 4 diesel. Nå er det bare 1 av 3 som gjør det samme. Mens jeg skriver dette kommer det inn en nyhetsmelding om at Ford vil introdusere renere dieselmotorer i Europa. Ja, både diesel og bensin er blitt mye, mye bedre og renere de siste årene, men det hjelper ikke. I hvert fall ikke nok. Salget faller likevel.

diagram_drivstoff
Kilde: Opplysningsrådet for Veitrafikken

Svakere elbilsalg
Mer overraskende er det kanskje at elbilsalget går samme vei i år. Nedover. 14 % færre har valgt elbil i år. Det kan være at annerledeslandet Norge er i ferd med å bli litt mer som andre land, men den største årsaken er den «nye gutten i gata». Hybriden med stikkontakt. Plug-in hybriden. Litt elektrisk, litt bensin eller diesel. Ja, takk begge deler.

Ikke perfekt, bare bedre
Den ladbare hybriden (plug-in) er langt fra perfekt – batteriet er fortsatt for lite – men den er bedre enn de andre alternativene for de aller fleste. For mens bensin, diesel og ren el faller tar salget av de ladbare hybridene voldsomt av. Salget er firedoblet i forhold til i fjor, og det er blitt mye å velge mellom.

Plug-in hybridene er godt priset, de er som en ren elbil på korte kjøringer og som en bensinbil lange kjøringer. Helt uten uten rekkeangst eller ladetid. Ikke rart de er populære, tenker vi. Så har vi da også i lenger tid anbefalt plug-in hybrider til våre kunder og i denne bloggspalten.

Teknorace
Tilbake til teknoracet. Mange privatpersoner har en bil i 4 – 5 år før de bytter til ny og ser ikke så mye på biler i mellomtiden. Kjøpte du ny bil i 2012, møter du en helt ny verden i bilbutikken i dag. Og kjøper du bil i dag vil du igjen møte en helt ny verden i 2020. Fall for all del ikke for fristelsen av å automatisk kjøpe «det samme som sist».

Førstemann til 25 %
I forrige uke dukket denne grafen fra analysefirmaet COWI opp på skrivebordet mitt. «Hvem blir førstemann til 25 %»? var spørsmålet som ledsaget den. Denne bekrefter våre egne observasjoner om at det er slutt på tiden hvor én teknologi dominerer.

nybilsalg_etter_motorteknologi

Hva passer deg?
Kakediagrammene fra analyseavdelingen vår viser at verden var enklere før. Bensin eller diesel? Det var valget du måtte ta. Slik var det i mange år et enkelt valg, men valgfriheten var tilsvarende liten. Nå velger du mellom bensin, diesel, hybrid, plug-in hybrid, elbiler og snart hydrogen.

Hva passer deg? Fortell oss hvordan du bruker bilen så kan vi fortelle deg hva du bør velge.
Registreringstallene for april måned for Norges bestselgende bil, Volkswagen Golf, gir oss et bilde av hva som passer bilkjøperen. I april var 35% av alle registrerte Golf’er ladbare hybrider, 29 % helelektriske, 25 % bensin og 11 % diesel.

I bruktmarkedet er det fortsatt mer som i «gamle dager», altså som for en fem års tid siden. Dieselbilene som tross all kritikken i det siste er veldig anvendelige og gode i daglig bruk holder godt på populariteten. Så er da heller ikke de nye teknologiene rukket å komme i bruktmarkedet ennå.